» Idrottslektion «

Idrottslektion – Ridhusets båda delar, med och utan häst.

Ett manus från en idrottslektion som Courtney Silverhill haft i Sneakydragons.

Du behöver ha två hjälpredor med dig som finns till hands under eventet.

Uppvärmning – Först ska dem värmas upp utan hästar och de ska stå prydligt över medelinjen med bra mellanrum. Ställ alla vid bokstaven C utan hästar och förklara att dem ska jogga runt hela ridhuset och komma tillbaka till bokstaven utan fusk, de ska springa så nära väggen de kan. Ni behöver inte säga att de tävlar utan de kommer dem göra automatiskt believe me. Ställ alla i varandra vid C och räkna sedan ner och se vem som är först runt. Sedan ska dem jogga slalom mellan sina hästar (Som står på medelinjen) fram och tillbaka en gång innan de ska hoppa upp och värma upp sina hästar.

Skritt runt fyrkanten i båda varven, Under tiden ber ni dem göra emos som ”Vinka, klappa händerna, skratta” Och titt som tätt säger ni HALT och så ska dem hoppa upp o ner på sina hästar tre gånger innan de får rida vidare. När dem både skrittat och travat ett par varv (Ni känner efter själva när dem värmt upp och förstått uppgifterna) ber ni dem komma fram i arbetsgalopp. Ni ska nu ha ställt två hästar och gubbar över medelinjen (Hjälpredor till eventet) så dem kan rida slalom mellan er (alltså 4 ”stolpar”) i båda varven. Titt som tätt skriker ni ut ”FÖRSTEN TILL H” Eller andra bokstäver och då ska dem snabbt ta sig till bokstaven. Gör detta några gånger så dem är på helspänn samtidigt som de måste koncentrera sig och rida slalom.  Om ni vill får ni även köra med HALT och hoppa upp o ner på hästen även här så dem blir riktigt varma i goa!

När de är uppvärmda Ca. 20 minuter är det dags för lek!


 

Nummerkapplöpning utan hästar – hästarna ställs i mellandelen vid ingångarna.

Dela upp alla i ”lag”. Räkna 1,2,3,1,2,3 osv. De MÅSTE komma ihåg sitt nummer.

1 orna – Gul huvudbonad

2 orna – Röd huvudbonad

3orna – Blå huvudbonad

Dessa lag tävlar mot varandra och inte med varandra, alltså gula är rivaler mot varandra osv. Men det behöver ni inte berätta utan det märker dom.

Jag kommer berätta en historia som innehåller deras siffra och en bokstav i ridhuset. När de ser sin siffra ska dem springa dit som berättelsen lyder. Sisten på plats åker ut och de sista tre tävlar om vinsten. Personerna som åker ut ska ställa sig i mitten av ridhuset och stå still. Alla börjar i mitten och står då i varandra så att det blir lika för alla, men sen spelar det ingen roll när de ställt sig vid sina bokstäver. Om lagen blir ojämna gör det inte så jätte mycket, men kan ni hjälpa till att jämna ut lagen eller så så gör det men det är mest på skojj och inte tävling.

Börja berätta:

 ”Det var en gång 1 jätte söt liten gumma som hette Helga.. Helga börjar på bokstaven H.”

Här ska alltså de som har siffran 1 (gula) springa så fort dem kan till H. Det viktigaste är inte att komma först men den som är sist fram åker ut så håll koll!

”Idag ska helga laga pannkakor, då behöver hon 3 ägg. Då måste hon gå till Ica som slutar på bokstaven A.”

Här springer 3orna (blåa) till bokstaven A.

”När Helga var på Ica mötte hon 2 vänner, de två vännerna heter båda Bertil och börjar på B.”

Här springer tvåorna (röda) till B.

 

Här ska en person från varje ”lag” åkt ut, alltså 3 personer.

 

”Dem var väldigt stressade till tåget som skulle gå klockan 2 från perrong K.”

”Bertilsarna berättade dock att dem E väldigt glada av att se 1 söt liten Helga på Ica.”

”Helga trallade vidare i butiken och köpte ett paket med 3 kinderägg till sitt barnbarn C.”

 

Här ska det totalt åkt ut 6 personer.

 

Nu i slutet blir momenten lite svårare och vi får se om dem förstår.

 

Helga plockade en gul blomma på vägen hem från affären, hon lade den i sin Blomlåda. (Gula alltså 1orna ska springa till B)

Helga har målat sin blomlåda i en vacker blå nyans som är lätt att C även på långt håll. (blåa alltså 3orna ska springa till C)

Sen fick helga alldeles röd mens och gick o lade sig i sängEn. (Röda alltså 2orna ska springa till E)

 

I finalen (när de är 3 personer kvar) kan ni be dem hoppa upp på sina hästar och ni ställer er nära C och A. Dem ska börja i mitten av ridhuset och sedan ska dem runda er 5 gånger och sedan rida in i mitten och hoppa av. Den som hoppar av först vinner. (NI får räkna så att dem alltså rundat er båda 5 gånger. (Ställ er nära väggen så att dem lätt krockar men inte för nära att de blir tråkigt svårt)

 


 

En rolig lektion som uppskattades mycket av Sneakydragons medlemmar!

 


 

 




Kommentera inlägget här:

Vad heter du:
Kom ihåg mig?

Din e-postadress: (publiceras ej)

Din hemsida/Bloggadress:

Din kommentar:

Trackback